Dennis Gabor

By anonim - iunie 05, 2010

Dennis Gabor a fost un fizician de origine maghiara care a intentat holografia in 1949, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1971.
Holografia este o forma avansata a tehnicii fotografice, este acea metoda de inregistrare a unei imagini tridimensionale pe un suport bidimensional. Inregistrarile astfel obtinute se numesc holograme.

El a avut, de asemenea, descoperiri de la osciloscoapele de mare viteza, teoria comunicarii, optica fizica, pana la televiziune. Gabor a castigat mai mult de 100 de brevete.
Ideea holografiei i-a apartinut lui Dennis Gabor, dar inventia sa nu a putut insa fi aplicata pe scara larga decat dupa anii 1960, odata cu inventarea laserului. Astfel, prima holograma a unor obiecte tridimensionale a fost înregistrata in anul 1963 de catre fizicienii Emmett Leith si Juris Upatnieks in SUA si de catre Yuri Denisyuk in Rusia.
Cand Dennis Gabor a castigat in 1971 Premiul Nobel pentru Fizica pentru ca a inventat holografia, renumitul pictor si sculptor Salvador Dali a vazut imediat cum poate fi aceasta transpusa si in arta.
El s-a folosit de intelepciunea lui Gabor si a produs cateva lucrari pe care le-a expus in primavara anului ‘72 la o expozitie la Galeria Knoedler din New York, comentand in catalogul sau ca geniul lui Gabor a furat magia de la trimensionalul lui Velasquez si cubismul lui Picasso.
“Holografia a facut posibila renasterea unei arte si in fata mea se deschid nou usi pentru o noua era a creativitatii“.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii