Dictionar de concepte operationale - Litera A

By anonim - septembrie 26, 2010

Dictionar de concepte operationale - Litera A


Absurdul-literatura absurdului neaga caracterul rational, coerent al vietii, proclamand ilogicul, aberantul, ininteligibilul existential. Categoria absurdului a capatat coexistenta in operele filozofilor existentialisti (S. Kierkegaard, M. Heidegger, etc) = Regele moare de Eugen Ionescu.

Alegoria - figura de gandire - reprezinta invocarea unei imagini prin intermediul altei imagini, in virtutea faptului ca aceasta din urma, in calitatea ei de obiect estetic de substitutie, are anumite relatii cu cea pe care o semnifica. = Miorita

Aliteratia - procedeul fonetic prin care, in acelasi vers (sau in aceeasi propozitie sau fraza), mai multe cuvinte debuteaza cu aceleasi sunete (grup de sunete), avand un effect euphonic imitative si expresiv. = Prin vulture vantul viu vuia

Anapestul - picior metric trisilabic alcatuit, in Antichitate, din doua vocale scurte si una lunga, si in limbile moderne, din doua vocale neaccentuate si una accentuate.= Umbra lui Mircea.La Cozia de Gr. Alexandrescu.

Antiteza - figura de gandire - consta in prezentarea in opozitie a unor caracteristici, personaje, idei, cu scopul de a evidential o categorie dintre ele sau de a formula o concluzie morala din opunerea lor.=Inger si demon de Mihai Eminescu.

Amfibrahul - piciorul metric de trei silabe, dintre care, in Antichitate, a doua era lunga, iar prima si a trei erau scurte.In versificatia moderna, a doua silaba este accentuate, iar prima si a treia sunt neaccentuata.

Anacolutul - intreruperea continuitatii sintactice in propozitie ori in fraza este considerate o greseala in limba standard, dar ea poate fi folosita ca mijloc de caracterizare in operele literare.= El iar, privind de saptamani / Ii cade draga fata.

Anafora - repetarea unui cuvant sau a mai multor cuvinte la inceputul a doua sau mai multor strofe, versuri, fraze, ori fragmente de fraza.= Dormiti, dormiti! / Hipnoza noptii sulfa boare… / Dormiti, dormiti! / Caci legea o citeste cariul / Dormiti, dormiti!...

Antiliricul - opusul liricului


Argoul - format din cuvinte uzuale, dar folosite cu intelesuri nebanuite, fara nici o legaura cu sensul lor de baza, de catre grupuri sociale restranse, reprezentand paria societatii. = Flori de mucegai de T. Arghezi.

Arta spectacolului dramatic - spectacolul este forma de reprezentare in fata publicului - prin intermediul jocului actorilor - a literaturii dramatice, de cele mai multe ori pe scena, dar si in locuri consecrate in momente istorice diferite sau in locuri commune, improvizate ad-hoc.= Mesterul Manole de Lucian Blaga.

Asonanta - figura de stil caracterizata printr-o rima imperfecta, bazata pe omofonia ultimelor vocale accentuate ale versurilor, sau pe omofonia diftongilor.= Pe Arges in jos / Cu turma ai fost.

Autohtonismul - pretuieste si apara traditia - Gandirismul

Arta pentru arta - caracterizata in Junimea

Arta poetica - este o sintagma in mare parte sinonima cu termenul de poetica, cu deosebirea ca arta poetica se refera la exprimarea conceptiei despre literature prin mijloacele artistice ale unei opera, in timp ce poetica desemneaza, de obiciei, un text teoretic.

Avangardismul - este o miscare literara fara tipare, fara reguli, fara nici o constrangere, din care face parte si miscarea dadaista a lui Tristan Tzara.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii