Dictionar de concepte operationale - Litera C

By anonim - septembrie 26, 2010

Dictionar de concepte operationale - Litera C

Catrenul - strofa de patru versuri care pot avea structuri, forme si lungimi diferite, iar rimele sunt incrucisate sau imbratisate.= Catren de Lucian Blaga.

Cezura - pauza mediana a versului, care il imparte in doua parti egale.

Clasicitate si livresc - 238 incorrect location…

Chiasmul - consta in incrucisarea intelesurilor unor cuvinte sau in gruparea simetrica a mesajelor acestora. Aceasta figura este alcatuita dintr-o dubla antiteza.= Era pe cand nu s-a zarit / Azi o vedem si nu e.

Comedia - specie a genului dramatic, in proza sau in versuri, care evoca intamplari, personaje, moravuri, intr-o maniera care starneste rasul, avand - de regula - un sfarsit fericit.= reprezentant I.L.Caragiale.

Comparatia - consta in punerea in parallel a doi termini, pe baza unor asemanari concrete sau abstracte, pentru a evidentia caracteristicile unuia dintre ei.= Trecut-au anii ca lungi nori de sesuri.

Compozitia operei lirice si epice - vizeaza constructia unei opere literare, in care unui continut ideatic I se ataseaza o forma, intr-un proces de ordonare a partilor unui intreg.

Conflictul dramatic - in cadrul operei literare, conflictul constitue o opozitie, o lupta intre doua sau mai multe personaje, atitudini, sentimente, intre personaj(e) si societate, ori intre trairile intime ale aceluiasi erou dilematic. Acesta poate fi interior sau exterior.= Ion de Liviu Rebreanu.

Constructivismul - formula a avangardismului abordata si de Tudor Vianu.

Coriambul - picior metric cuaternar, liric prin excelenta, format dintr-un troheu si un iamb.= Sara pe deal buciumul suna cu jale.

Curentul literar - este o miscare literara scrisa intr-o anumita perioada istorica si reunind scriitori care impartasesc principii estetice similare, se raporteaza intr-o maniera comuna la o anumita traditie literara, concorda in preferintele lor pentru anumite genuri si specii artistice, recunoscand eventual, o anumita ierarhie a acestora si care utilizeaza in operele lor modalitati artistice asemanatoare intr-un sens larg.

Cvinaria - strofa alcatuita din cinci versuri care pot avea orice masura, dar respecta, in ce priveste rima, regulile generale.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii