Tratament pentru acnee

By anonim - septembrie 26, 2010

Ce este acneea?

Din punct de vedere stiintific este o boala inflamatorie a folicului de par sebaceu.Un folicul contine un fir de par si mai multe glande sebacee care produc sebum care este o substanta uleioasa si care urca pe firul de par si iese la suprafata pielii.Rolul sau este de a lubrifica si proteja pielea.In cazul acneei, sebumul este blocat si se acumuleaza rezultand mici inflamatii ale tesutului.
Acneea nu este de natură infecţioansă, aşa că nu trebuie să vă faceţi probleme că aţi putea infecta pe cineva. Totuşi, dacă acţionaţi în mod neprofesionist asupra ei, acneea se poate extinde la nivelul pielii şi se poate agrava.

TIPURI DE ACNEE:
Acnee fulminans: reprezintă forma cea mai severă de acnee chistică şi este caracterizată de debutul brusc al unor leziuni nodulare şi supurative care pot fi situate la nivelul feţei, gâtului, pieptului. Acestea apar în asociere cu manifestări sistemice variabile: leziuni distructive la nivel osos(claviculă, stern, humerus,) şi manifestări generale: febră, dureri articulare, dureri osoase, hepatomegalie şi stare de rău general.

Acnee conglobată: reprezintă acneea severă, nodulochistică, dar care nu prezintă manifestări sistemice.

Acneea mecanică: apare secundar obstrucţiilor repetate produse prin fricţiune cu apariţia ulterioară a comedoanelor. Cel mai frecvent apar în urma frecării cu şepci, gulere, bretele. Exemplul clasic îl reprezintă gâtul cântăreţilor la instrumentele cu coarde, la nivelul căruia distingem în mod evident traseul acneei mecanice. Tratamentul în acest caz îl reprezintă îndepartarea agentului traumatizant.
Acneea "excoriee des jeunes filles": aşa cum sugerează şi denumirea apare la femeile tinere. În mod clasic comedoanele şi leziunile inflamatorii, produse în mod nevrotic, lasă în urma lor multiple cruste şi apoi cicatrice. În situaţia când cicatricele apar ca nişte eroziuni lineare care sugerează automutilarea, poate fi suspectată şi o boala psihica a pacientului.

Acneea indusă de medicamente: leziunile de acnee pot apărea dintr-o dată ca şi reacţie adversă în urma administrării urmatoarelor medicamente: steroizi anabolizanţi(danazol, testosteron), corticosteroizi, fenitoin, litiu, izoniazidă, iod. Administrarea orala de corticoizi induce apariţia unei erupţii acneiforme la nivelul spatelui şi pieptului. De asemenea utilizarea locală neadecvată a corticoizilor la nivelul feţei determină apariţia leziunilor la nivelul zonei respective.

Acneea ocupaţională: apare la persoanele ce sunt expuse profesional la substanţe care determină ocluzia foliculara: uleiuri, produse pe baza de petrol, hidrocarburi aromatice clorurate şi derivaţi de cărbune. Cloracneea este termenul folosit în mod clasic pentru a defini acneea profesională produsă de expunerea la hidrocarburi aromatice clorurate. Zonele cel mai frecvent afectate sunt: obrajii, zona mandibulară, urechea, axila şi scrotul. Leziunile chistice se pot vindeca fără cicatrice, însă pot apărea recăderi în anii după expunere.

Acnee neonatală: poate să apară în aproximativ 20% din nou nascuţii sănătoşi. Leziunile sunt localizate la nivelul nasului şi obrajilor, şi apar la aproximativ 2 săptămâni cu remitere în primele 3 luni de viaţa. Nu se cunoaşte exact mecanismul declanşator , însă se presupune existenţa unui fung( Malassezia furfur) cât şi nivele crescute de hormoni materni.

Acneea infantilă: reprezintă acneea apărută între 3 şi 6 luni, care în mod frecvent se remite în 1-2 ani. În general este mult mai accentuată decât forma neonatală, poate duce la cicatrice şi este mai frecvetă la baieţi. Între 6 şi 12 luni băieţii au nivele crescute de testosteron cu valori aproximativ echivalente celor de la pubertate, cât şi nivele crescute de DHEA produse de o glandă suprarenală imatură. Tulburările hormonale intrinseci, şi nu hormonii maternali, au rol declanşator.

Tratamentul acneei

Cea mai ieftine si de succes creme este Retin- A costa in jur 11 lei si are efecte miraculoase. Atunci cand folositi aceasta crema sa folositi si una de hidratare deoarece usuca pielea.
In primele zile o sa va apara mai multe "cosuri" dar nu va ingrijorati.
Nu faceti exces!! dati-va conform prospectului.

Vorbiti cu membrii familiei, prieteni ...acneea induce o stare depresiva.

Mibazonul - o crema de uz veterinar este o crema destul de buna si la fel de ieftina.

Incercati sa dialogati cu persoane care sufera de acnee (le gasiti pe forumuri).

Dar cel mai indicat ar fi sa mergeti la dermatolog, dar stiu ca multi care sufera de acnee le este rusine si nu au nici bani.

Multu succes!

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii