Treceți la conținutul principal

Lectie de istorie - Creta si Marea Egee

Creta si Marea Egee

Cea mai timpurie civilizatie europeanii a luat nastere in bazinul oriental al Marii Mediterane, pe insula Creta.Dupii declinul civilizatiei cretane locul ei in acesta spatiu a fost preluat de cultura poporului micenian "bogat in aur" si primul vorbitor de limba greacii.



O Camera si salonul reginei in palatul din Cnossos in insula Creta.
Fiecare apartament al suitei regale dispunea de baie cu un avansat si eficientsistern de canalizare. Palatul regal cretan a fost inima civilizatiei rninoice,centrul commercial,religios si politic.


Insula Creta este situata in extrernitatea sudica a Marii Egee impanzita de insule,care se intinde intre Grecia si Turcia de astazi. Este posibil ca civilizatia cretana sa fi fost rezultatul unei dezvoltari interne, dar este mult mai probabil ca ea sa fi fost stimulata de legaturile comerciale si culturale cu Asia-Mica(Turcia), si intr-o mai mica masurn cu Egiptul.Creta se putea mandri inca din jurul anului
1950 i.e.n. cu palate splendide, orase mari si prospere, acestea fiind probabil rezultatul atat al productiei pe scara mare a uleiului de masline si a vinurilor, cat si al comertului intens din bazinul oriental al Marii Mediterane. Grecii au pastrat in scolele urmatoare memoria grandorii cretane , dar istoria acestei civilizatii este lnvaluita In legenda. Conform celei mai cunoscute dintre ele, orasul grec Atena trimitea regelui cretan Minos in fiecare an drept tribut tineri si fecioare, acestia fiind sacrificati Minotaurului, monstrul jumatate om jumatate taur din adancul labirintului pana la urma eroul atenian Teseu omoara bestia si reuseste sa si scape din labirint. Datorita legendei, adjectivul "minoic" derivat din numele Minos denumeste intreaga civilizatie cretana. Totusi se pare ca in realitate erau sacrificati rnai degraba tauri decat oameni iar singurii expusi pericolului erau acrobatii, antrenati anume sa execute salturi peste tauri, prinzandu-se de coamele acestora.



Blanzii minosieni

Frescele viu colorate pictate pe peretii palatului ne sugereaza ca membri societatii minoice erau optimisti, relaxati si iubitori ai placerilor vietii. Se pare ca erau pasnici si se simteau in siguranta deoarece palatele si orasele lor erau
nefortificate iar secole de-a randul soldatii nu au purtat armuri.
Palatele erau formate dintr-un sir de incaperi complicat distribuite. Se presupune ca cel mai mare palat, cel din Cnossos, era resedinta regala dar la fel de impresionante erau si palatele din Phaistos, Mania si Hagia ,Triada. Palatele si orasele aveau conducte de apa si sisteme de canalizare.
In jurul anului 1750 i.e.n. in urrna unei catastrofe naturale, probabil un cutremur, palateleau fost avariate. Dar cultura minoica avea inca resursele necesare pentru a reconstrui totul si mai grandios. Dupa 1650 i.e.n. lnsa civilizatia minoica fiind trecua de culmile dezvolarii ei, n-a mai putut face fata unei noi catastrophe care s-a produs In jurul anului 1450 i.e.n. Probabil aceasta din urma a, fost legata de eruptia vulcanica care a nimicit o mare parte a insulei Thera aflata la aproximativ 110 km departare.,Creta insasi a fost devastaa de giganticul val produs. Efectele acestui cutremur au fost resimtite probabil in toata partea estica a Marii Mediterane si se presupune ca distrugerea insulei Thera a dat nastere legendei continentului scufundat in ocean, Atlantida.
In urma acestei catastrofe palatele nu au mai fost reconstruite timp de cateva generartii ,iar civilizatiea minosiana a disparut. S-au pastrat numeroase tablite de lut datand din aceasta perioada. Inscriptiile acestora sant asemanatoare primelor scrieri in limba greaca, sugerand ca la vremea aceea Creta cazuse sub ocupatia razboinicilor veniti din peninsula Pelopones (Greciade astazi) -aheii sau micenienii.
Aheii erau barbari sositi pe teritoriul Greciei dinspre nord, aproximativ simultan cu nasterea civilizatiei cretane. Spre deosebire de minosieni care erau scunzi si nu purtau barba, aheii erau inalti si barbosi, razboinici iscusiti utilizand carele de lupta (necunoscute in Creta). Aheii si-au intemeiat orase fortificate fiecare oras avand cate o citadela sau o fortareata foarte bine aparata.



Barbarii bogati in aur

Majoritatea acestor orase se aflau in Pelopones, principala peninsula care formeaza sudul Greciei. Cel mai impozant dintre acestea era Micene, amintit in poezie si legende ca fiind capitala marilor regi ahei si a belsugului lor in aur. Din aceasta cauza, termenul "micenian" este utilizat deobicei atunci cand ne referim la ahei si la modul de viata faurit de acestia in mileniul doi i.e.n.
In jurul anului 1600 i.e.n orasele miceniene erau infloritoare si isi dezvoltau propria cultura, puternic influentata la inceput de Creta minoica. Micenienii erau raspanditi in aproape toate insulele marii Egee si odata cu declinul Cretei si-au construit o retea profitabila de comert cuprinzand toata zona de est a Marii Mediterane. Pentru o vreme Micene pare sa fi avut statutul unei mari puteri, capabila sa negocieze pe picior de egalitate cu imperiul hitit si cu cel egiptean.
Primele semne ale dezordinii si declinului au inceput sa apara in secolul al 13-lea i.e.n. O cauza s-ar putea sa fi fost suprasolicitarea fortelor proprii in razboiul impotriva Troiei. Principalele centre miceniene au decazut definitiv in timpul secolului al12-lea i.e.n. Printre alte cauze probabile se numara si sosirea unui nou popor vorbitor de limba greaca, poporul dorian. Cu toate ca aheii si dorienii au convietuit si in final au devenit un singur popor, tulburarile perioadei de inceput au determinat migrari semnificative ale aheilor catre Ionia (coasta de vest a Turciei de astazi).

Aproximativ prin secolul al 11-lea i.e.n.arta scrierii s-a pierdut iar operele de arta au disparut. Grecia devastata de catastrofe a intrat inperioada neagra a istoriei sale antice.

Date importante :

  1. aprox 1950 i.e.n -Construirea in Creata a oraselor si cetatilor minoice.Sosirea aheilor in Grecia.


  2. apox 1750 i.e.n - Orasele si palatele cretane sunt distruse probabil de cutremur, dar sunt reconstruite imediat.

  3. aprox 1600 i.e.n - Apogeul Cretei minoice, Grecia miceneana faureste o cultura valoroasa infuentata de cea minoica.

  4. aprox 1450- 1375 i.e.n- Palatele si orasele minoice sunt din nou distruse, probabil din cauza eruptiei vulcanice.Faza finala a civilizatiei minosiene, probabil sub dominatie miceniana.

  5. aprox 1250-1200 i.e.n -Perioada probabila a razboiului troian intre grecii micenieni si troieni.
Imagini :




Harta :

Lectie+de+istorie+Creta+si Marea+Egee

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stabilirea necesarului de personal + organigramă

Stabilirea necesarului de personal - Hotel Bell ***   1. Scurta descriere a Hotelului Bell  Hotelul Bell *** este situat pe marginea lacului din Poiana Brasov. In prezent hotelul dispune de treizeci de camere din care: • 7 camere single (60mp) • 20 camere duble (100mp) (12 camere cu pat matrimonial) • 3 apartamente (120 mp)  Toate camerele sunt dotate cu băi proprii, tv, internet wi-fi, aer condiţionat şi minibar. Hotelul mai dispune şi de o sală de conferinţe cu o capacitate de 70 de locuri. Restaurantul hotelului dispune de o capacitate de 100 de locuri şi oferă posibilităţi de amenajare pentru servirea mesei, pentru spectacole şi alte evenimente festive.  2. Stabilirea necesarului de personal  Hotelul Bell este condus de un manager general care are în subordinea sa 4 departamente:  • Departamentul economic – se ocupă de partea economico-finaciara a hotelului şi a restaurantului.  • Departamentul cazare- se ocupă cu administrarea hotelului (recepţie, c

Perioada interbelica(literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a .

Perioada interbelica (literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a . Studiu de caz - Perioada interbelica Perioada interbelica a avut un rol important pentru literatura deoarece a contribuit la dezvoltarea, si in acelasi timp la modernizarea ei. In aceasta perioada au aparut numeroase reviste si tendinte in evolutia literaturii : Perioada dintre cele doua razboaie mondiale cuprinde anii 1918-1944. Aceasta se caracterizeaza pe plan european prin infrangerea Germaniei, prabusirea imperiului Austro-Ungar si revolutia din Rusia. Pe plan national se realizeaza unitatea nationala si integrarea in ritmul european de modernizare. In literatura tendintelor umaniste democratice care domina in epoca li se opun forme de ideologie rasista: Fasciste, reactionare. De aceea viata literara cunoaste conflicte si polemici violente. In acest contest se impun personalitati ca Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, ion

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului Rezumat Evaluarea alături de predare şi învăţare reprezintă o componenta esenţială a procesului de învăţământ deoarece furnizează informaţii despre calitatea şi funcţionalitatea acestuia. Conceptul de evaluare a evoluat de-a lungul timpului. La început se punea semnul egal între evaluare şi măsurare, apoi pedagogia prin obiective considera că evaluarea presupune stabilirea congruenţelor dintre rezultatele scolare ale elevilor şi obiectivele operationale prestabilite. În prezent, evaluarea presupune formularea de judecăţi de valoare despre procesul şi produsul învăţării de către elev. Metodele de evaluare indică calea prin care profesorul evaluează performanţele elevilor, identifică punctele tari şi slabe ale procesului didactic. Din punct de vedere istoric, metodele pot fi clasificate în metode tradiţionale (evaluarea orală, evaluarea scrisă şi evaluarea practică) şi m