Lectia de istorie - Babilonia

By anonim - iulie 02, 2007


Babilonia

Babilonul (din semiticul Bab ilani - Poarta Zeilor) este unul dintre cele mai importante oraşe ale lumii antice. Desi a aparut mai tarziu decat Sumerul si Akkad-ul , s-a facut

Babilonul a luat fiinţă în a doua jumătate a mileniului 3 î.e.n. pe malul Eufratului, în Mesopotamia centrală. Profitând de o poziţie geografică favorabilă, la intersecţia unor importante drumuri comerciale, va cunoaşte sub prima dinastie amorită (1894-1595 î.e.n) o ascensiune politică. Babilonul a dominat Mesopotamia întreagă în cursul domniei regelui Hammurabi (1792-1750 sau 1730-1685 î.e.n.) şi după prăbuşirea statului asirian, în epoca lui Nabucodonosor al II-lea (604-562 î.e.n.). În epoca domniei lui Hammurabi, rege al Babilonului, s-a elaborat o culegere de legi, păstrată într-o lungă inscripţie redactată cu litere cuneiforme şi cunoscută ca şi Codul lui Hammurabi. Scrierea este alcătuită din trei părţi: un prolog, o grupare de 280 de articole şi un epilog. Codul lui Hammurabi a fost descoperit de arheologul J.de Morgan, în apropierea localităţii Susa, în 1902.

Perioada asiriană
Războiul dintre Asiria şi Babilon a condus la rivalitatea dominării Mesopotamiei. În cele din urmă,în anul 729 î.Hr., Babilonul este cucerit de asirieni şi distrus în 689 î.Hr.. După prăbuşirea Imperiulu asrian, Babilonul este reconstruit.

Noul imperiu babilonian
Un nou rege chaldeu a fost încoronat ca rege al Babilonului-acesta se numea Nabucodonosor care a renăscut Babilonul. A reconstruit regatul Babilon, devenind un mare imperiu prin cuceririle teritoriale: Asiria, Siria, Fenicia şi Iudeea.
În anul 587 î.Hr., Nabucodonosor al II-lea, a reprimat revolta iudeilor coduşi de Zedechia, a dărâmat Ierusalimul, iar pe locuitori i-a dus în aşa-numita "robie", însă dominaţia Babilonului a durat numai o jumătate de secol: "Au dărâmat zidurile Ierusalimului, au pus foc tuturor caselor lui şi au nimicit toate lucrurile scumpe. Pe cei care au scăpat de sabie, Nebucadneţar i-a dus prinşi la Babilon. Ei au fost supuşi, lui şi fiilor lui, până la stăpânirea împărăţiei Perşilor", (II Cronici XXXVI, 19-20).


Fiul lui Nabopolasar, Nabucodonosor aI II-Iea (605-562 I.e.n.), a fost unul din marii cuceritori ai istoriei, care a intemeiat un imperiu -aI doilea Imperiu Babilonian sau ImperiuI Neo-Babilonian care se intindea de la CanaluI Suez pana In Iran. El a cucerit Siria si Palestina aflate sub Dominatia Egiptului si a invins in acelasi timp regatuI izraelit Iudeea, distrugand IerusalimuI. Asemenea inaintasilor sai asirieni, Nabucodonosor aI II-Iea a infrant
spirituI ostiI aI popoarelor printr-o politica de deportari; fiind descrisa In Biblie, cea mai cunoscuta dintre acestea este "exiluI babiIonian" aI evreilor.
Sub domnia Iui Nabucodonosor BabilonuI a atins culmea gIoriei. Arheologii au descoperit ramasite din Gradinile Suspendate si maretuI templu care a dat nastere Iegendei biblice a Tumului Babel.In aceI timp BabilonuI a fost aproape ceI mai mare oras din Iume, si timp de mai multe secole oamenii au continuat sa il admire. Pe Ianga pastrarea culturii sumeriene, babilonienii au facut si progrese si in matematica si astronomie care au fost transmise grecilor si, prin acestia, lumii moderne; sistemul lor sexagesimal (bazat pe 60 de unitati) se regaseste azi in cele 60 de secunde al unui minut, in cele 60 de minute al unei ore si in cele 360 de grade In care se imparte cercul. Al doilea Imperiu Babilonian si-a gasit sfarsitul brusc in 539 1.e.n., cand orasul a ajuns sub dominatia persilor condusi de Cirus al lI-lea cel Mare;conform legendei, Cirus a reusit sa patrunda in oras deviind cursul raului Eufrat, care in acel timp trecea prin Babilon, si inaintand pe albia raului. Caderea Babilonului a pus capat rolului Mesopotarniei de centru al unor mari imperii. Ca si capitala provinciala in Imperiul Persan,Babilonul a ramas una din cele sapte Minuni ale lumii si Alexandru cel Mare a vrut sa-l transforme In capitala impreiului sau, dar a murit inainte de a-si putea stabiliza imperiul. Succesorii sai din Oreintul Mijlociu, seleucizii, si-au construit capitala pe raul Tigru, si in cele din urma Babilonul a decazut.


Cucerirea Babilonului de către perşi
Potrivit Bibliei, prorocul Daniel i-ar fi prezis în visul nepotului lui Nabucodonosor sau într-o minune a lui Dumnezeu, decăderea Imperiului Babilonian. În cele din urmă, după moartea lui Nabucodonosor, a urmat la tron regele Belşaţar. Perşii şi mezii au atacat Babilonul şi l-au cucerit, iar pe regele Belşaţar l-au ucis, în 539 î.Hr..

Imagini:
Planul Babilon
Turnul Babel (Turnul lui Marduk)


Gradinele suspendate


Imperiul intemeiat de Nabucodonosor
al II-lea a dat Babilonu!ui contolul principa!e!or
cai de comert.

Nabucodonosor a făcut Babilonul unul dintre cele mai bogate oraşe din lume. Principala intrare în oraş era poarta zeiţei Ishtar, era acoperită cu ceramică smălţuită de culoare albastră. Urmează Grădinile Suspendate, pline cu arbori şi plante din Persia. Urmează Turnul lui Marduk, înalt de 91 metri (probabil Turnul Babel).

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii