Treceți la conținutul principal

Enciclopedia Ilustrata a Familiei Cotidianul - Aborigenii Australieni

#Enciclopedia Ilustrata a Familiei Cotidianul - Aborigenii Australieni #

Aborigeni Australieni s-au asezat pe continentul australian cu mai mult de 40.000 de ani in urma.Au trait din vanatoare si cules intr-o izolare totala fata de restul lumii.In secolul al XVIII-lea au sosit europenii, obligandu-i pe aborigeni sa-si restranga teritoriile.In prezent,multi se simt izolati de societatea albilor, dar incearca sa-si pastreze totusi identitatea tribala.
Istoria Aborigenilor

Aborigenii au ajuns pentru prima oara in Australia în timpul ultimei glaciaţiuni.Venind din sud-estul Aseie,cănd nivelul mărilor era scăzut,au traversat oceanul pe "limbi de pamant" şi peste întinderi restrănse de apă. Apoi,cănd gheata s-a topit, iar nivelul mărilor s-a ridicat din nou,continentul a fost complet izolat.La început,colonistii au rămas pe coaste si de-a lungul răurilor,însa treptat s-au răspăndit pe continent.Cănd au ajuns europenii, în Australia trăiau circa 500 de grupuri tribale diferite.

Modul de viata a aborigenilor

In mod traditional,aborigenii traiau din vanatoare si cules.Erau normanzi,strabatand teritorii intinse,asezandu-si taberele temporare in apropierea surselor de apa si continuandu-si migratia atunci cand resursele de hrana se epuizau.Faceau troc intre triburi,de exemplu , schimb de sulite.
Vanatoarea si culesul
Aborigenii vanau animale, de exemplu canguri,si isi completau alimentatia cu plante,nuci , fructe salbatice.Vanatorii foloseau sulite cu lame de piatra si bumeranguri de lemn,un tip de arma care revine la locul de aruncare.Unele triburi au creat un elaborat limbaj al semnelor,putand astfel sa trasmita semnale intre ei in timpl ce stateau la panda.

Vanatori aborigeni foloseau semnale vizuale, pentru a nu goni animalele.Semnul pentru cangur incepe cu mana stransa in pumn,continuand cu deschiderea palmei intr-un mode anume.
(vezi foto alaturata)

Traditia aborigenilor
Ceremoniile Corroboree - Aborigenii au trasmis din generatie in generatie povesti,cantece si traditii.Cultura lor este mentinuta prin intermediul corroboree-lor,dansurilor,ocazie cu care triburile se reunesc pentru a istorisi povesti din trecutul Australiei, prin cantece,muzica si dansuri.




Facerea lumii
Aborigenii cred ca "Facerea lumii" este perioada in care fiintele ancestrale au creat pamantul,dand nastere tuturor speciilor si fiintelor umane.Se crede ca aceste fiinte traiesc vesnic in forma spirituala.Oamenii sunt considerati o parte din natura,fiind in stransa legatura cu toate celalalte fiinte vii.Reprezentari ale spiritelor din "Facera lumii" cum ar fi Omul fulgerelor,acopera peretii stancilor si pesterilor din zonele populate de aborigeni.

Omul fulgerelor,cunoscut si sub numele de Namarrgon.Se credea ca el a creat furtuna si fulgerele.Si avea o sotie pe numele de Barrkinj.

Uluru(Ayers Rock) - Aborigenii cred ca fiintele ancestrale au creat peisajul australian si au intemeiat obiceiurile si traditiile respectate pana astazi.Dovezi ale prezentei lor au fost gasite in multe locuri sacre,precum Uluru din centru Australiei.Acesta este considerat loc sacru de catre populatia locala Aranda.Numit de guvernul australian.Ayers Rock,el si-a recapatat numele aborigen in 1988.



Aborigenii astazi
Colonistii europeni au ajuns in Australia in 1788 si i-au alungat pe aborigeni de pe teritoriile lor.Astazi, in Australia traiesc aproximativ 250.000 de aborigeni,multi dintre ei locuind in zone urbane.Desi inca exista discriminare, de catva timp incoace aborigenii beneficiaza de ajutoare guvernamentale si isi afirma din ce in ce mai mult drepturile.
Drepturi asupra pamantului
Cand europenii au sosit in Australia,au afirmat ca pamantul era terra nullius, adica nu apartinea nimanui,iar ei aveau dreptul sa-l ocupe.De curand,aborigenii au militat pentru recastigarea teritoriilor pierdute si a locurilor sacre.In 1993,guvernul austraian a anulat politica de terra nullius.
Invatamant
In timpul contactului timpuriu cu europenii,limbile aborigenilor s-au pierdut sau nu au mai fost folosite.In 1972,guvernul a introdus un program educational bilingv.In prezent,multi copii invata limba triubului lor inainte de a invata engleza.Exista carti,posturi de radio si de televiziune in multe din limbile aborigeni

Uluru(Ayers Rock) - Video




View Larger Map

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stabilirea necesarului de personal + organigramă

Stabilirea necesarului de personal - Hotel Bell ***   1. Scurta descriere a Hotelului Bell  Hotelul Bell *** este situat pe marginea lacului din Poiana Brasov. In prezent hotelul dispune de treizeci de camere din care: • 7 camere single (60mp) • 20 camere duble (100mp) (12 camere cu pat matrimonial) • 3 apartamente (120 mp)  Toate camerele sunt dotate cu băi proprii, tv, internet wi-fi, aer condiţionat şi minibar. Hotelul mai dispune şi de o sală de conferinţe cu o capacitate de 70 de locuri. Restaurantul hotelului dispune de o capacitate de 100 de locuri şi oferă posibilităţi de amenajare pentru servirea mesei, pentru spectacole şi alte evenimente festive.  2. Stabilirea necesarului de personal  Hotelul Bell este condus de un manager general care are în subordinea sa 4 departamente:  • Departamentul economic – se ocupă de partea economico-finaciara a hotelului şi a restaurantului.  • Departamentul cazare- se ocupă cu administrarea hotelului (recepţie, c

Perioada interbelica(literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a .

Perioada interbelica (literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a . Studiu de caz - Perioada interbelica Perioada interbelica a avut un rol important pentru literatura deoarece a contribuit la dezvoltarea, si in acelasi timp la modernizarea ei. In aceasta perioada au aparut numeroase reviste si tendinte in evolutia literaturii : Perioada dintre cele doua razboaie mondiale cuprinde anii 1918-1944. Aceasta se caracterizeaza pe plan european prin infrangerea Germaniei, prabusirea imperiului Austro-Ungar si revolutia din Rusia. Pe plan national se realizeaza unitatea nationala si integrarea in ritmul european de modernizare. In literatura tendintelor umaniste democratice care domina in epoca li se opun forme de ideologie rasista: Fasciste, reactionare. De aceea viata literara cunoaste conflicte si polemici violente. In acest contest se impun personalitati ca Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, ion

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului Rezumat Evaluarea alături de predare şi învăţare reprezintă o componenta esenţială a procesului de învăţământ deoarece furnizează informaţii despre calitatea şi funcţionalitatea acestuia. Conceptul de evaluare a evoluat de-a lungul timpului. La început se punea semnul egal între evaluare şi măsurare, apoi pedagogia prin obiective considera că evaluarea presupune stabilirea congruenţelor dintre rezultatele scolare ale elevilor şi obiectivele operationale prestabilite. În prezent, evaluarea presupune formularea de judecăţi de valoare despre procesul şi produsul învăţării de către elev. Metodele de evaluare indică calea prin care profesorul evaluează performanţele elevilor, identifică punctele tari şi slabe ale procesului didactic. Din punct de vedere istoric, metodele pot fi clasificate în metode tradiţionale (evaluarea orală, evaluarea scrisă şi evaluarea practică) şi m