Treceți la conținutul principal

#Enciclopedia Ilustrata a Familiei Cotidianul - Acizi si Baze #

#Enciclopedia Ilustrata a Familiei Cotidianul - Acizi si Baze #

Sucul de lamaie si otetul au gust acru deoarece contin acizi slabi.Acidul este o substanta care , dizolvata in apa,formeaza particule incarcate pozitiv,numite ioni de hidrogen (H+).Opusul unui acid este baza,care,dizolvata in apa,formeaza grupuri de hidrogen si oxigen incarcate negativ,numite ioni de hidroxil (OH-).Bazele sunt "antiacizi",pentru ca anuleaza aciditatea.De exemplu,pasta de dinti contine o baza care anuleaza aciditatea din gura,altfel,aceasta ar afecata dintii.

Scala pH
Concentratia ionilor de hidrogen dintr-o solutie este cunoscuta sub numele de pH.Oamenii de stiinta folosesc scala pH pentru a masura aciditatea si alcalinitatea.Pe scala pH,o solutie cu un pH mai mic decat 7 este acida,iar o solutie cu un pH mai mare decat 7 este alcalina.Apa este neutra.avand un pH de 7;pH-ul unei solutii poate fi masurat cu ajutorul alteia sau al unei hartii indicatoare universale,care isi schimba culoarea in functie de natura substantei : acid sau baza.

Acizi tari
Un acid este cu atat mai tare si cu atat mai mic este pH-ul cu cat formeaza mai multi ioni de hidrogen in reactie cu apa.Acizii tari,precum acidul sulfuric si acidul azotic,sunt foarte periculosi si trebuie manevrati cu grija.

Acid sufluric
Acidul sulfuric concentrat deshidrateaza orice substanta cu care intra in contact.De exemplu,acidul deshidrateaza zaharul,un carbohidrat,rezultand o cantitate de carbon negru care arde monit.

Acid azotic
Materia organica,precum hartia,pluta,cauciucul,textilele si pielea,este descompusa rapid de acidul azotic.Acidul este atat de corosiv pentru ca oxideaza orice material cu care intra in contact.


Acizi si metale
Nici cel mai slab acid nu poate fi pastrat in recipiente de metal,pentru ca acizii sunt corosivi pentru majoritatea metalelor.Cand un acid reactionaza cu un metal,se emana gaz de hidrogen,iar acidul dizolva metalul si formeaza un compus numit sare.Reactia este foarte violenta in cazul metalelor cum ar fi potasiul si sodiul,si destul de puternica in cazul magneziului si zincului.

Industria acizilor
Acizi sunt utilizati pe scara larga in industrie,pentru ca reactioneaza repede cu alte materiale.De exemplu,acidul sulfuric se foloseste in productia colorantilor si pigmentatilor,fibrelor articifiale,plasticului,sapunurilor si explozivului.Acidul se formeaza prin reactia sulfului cu oxigenul.

Ploia acida : Arderea combustibilor fosili in scopul producerii de energie pentru consumul casnic si industrial elimina gaze poluante in atmosfera.Gazele se dizolva in apa din nori,formand acid azotic si sulfuric.Aceasta apa cade sub forma de ploaie acida,erodand cladirile din piatra si statuile,ucigand copacii si viata acvatica si reducand fertilitatea solului.

Svante Arrhenius : Omul de stiinta suedez Svante Arrhenius(1859-1927) a fost apreciat pentru cercetarile sale privind modul in care compusii ionizeaza in solutii.Munca sa l-a condus catre descoperirea faptului ca ionii de hidrogen sunt cei care le confera acizilor propietatile lor speciale.

Baze si alcaloizi
Aciditatea otetului(acid acetic)poate fi neutralizat cu var(carbonat de calciu).Orice substanta care neutralizeaza aciditatea,precum varul,se numeste baza.Un alcaloid este o baza care se dizolva in apa.Taria unui alcaloid se masoara cu ajutorul numarului de ioni pe care aceasta ii formeaza in apa.Alcaloizii tari,precum hidroxidul de sodiu,sunt la fel de corosiva ca si acizii tari.

Neutralizarea acizilor
Din reactia unei baze cu un acid rezulta o sare neutra.In plus,ionii hidroxil (OH-) din baza se combina cu ionii de hidrogen(H+) ai acidului,formand apa (H2O).In viata de zi cu zi, problemele create de aciditatea nedorita se rezolva adaugand o baza de o tarie corespunzatoare.

Aciditatea solului : pH-ul solului variaza de la o zona la alta.Putine sunt cu culturile care cresc bine in soluri foarte acide,pentru ca acidul dizolva mineralele vitale de care plantele au nevoie pentru o crestere sanatoasa,iar pe un asemenea teren acestea nu pot fi udate.Fermierii trateaza solurile acide imprastiind var (oxid de calciu)pe camp.Aceasta este o baza ieftina,prudusa din peatra de var,care neutralizeaza acidul din sol,facandu-l mai feritil.

Vindecarea indigestiei : Stomacul uman foloseste acid clorhidric pentru a descompune mancarea.Unele alimente determina stomacul sa produca o cantitate de acid mai mare,cauzand disconfort.Prafurile pentru stomac sau pastilele pentru indigestie pot elimina acest efect.Ele contin alcaloizi slabi care neutralizeaza aciditatea,dar nu afecteaza stomacul,si nici nu reactioneaza prea puternic cu acidul.
*praful pentru stomac are o reactie efervescenta in contact cu sucul de lamaie(acid citric).

Intepaturile de albine si viespi : intepatura unei albine este dureroasa pentru ca este acida.Tratarea intepaturii cu o baza slaba,precum sapunul sau bicarbonatul de sodiu , neutralizeaza acidul si linisteste durerea.Spre deosebire de intepatura de albina,cea de viespe este alcalina,deci poate fi neutralizata printr-un acid slab , cum ar fi otelul sau sucul de lamaie.

Sapunuri si detergenti

Bazele dizolva bine uleiul si grasimea,motiv pentru care sunt utilizate la fabricarea de sapunuri si detergenti.In general,murdaria este lipita de piele,haine si tacamuri prin intermediul grasimii.Aceasta face ca inlaturarea mizeriei sa fie dificila doar cu ajutorul apei ,pentru ca grasimea si apa nu se amesteca.Sapunul sau detergentul,cum ar fi lichidul de spalat vase , "sparge" grasimea in picaturi marunte si astfel apa poate spala murdaria.

Pete de ulei
Accidentele petrolierelor pe mare pot avea drept rezultat pete uriase de titiei la suprafata apei.Pentru a dispersa pata si a reduce pagubele cauzate mediulu,se utilizeaza detergentii numiti dispersanti.Expertii naturalisti folosesc detergenti,ca de exemplu sapunul lichid,si pentru a curata penele acoperite de titei ale pasarilor acvatice.Pasarile isi conserva temperatura si raman uscate datorita penelor.Daca acestea se imbacsesc de titei ,pasarile isi pot pierde capacitatea de a pluti si se pot ineca,sau pot muri din cauza frigului.

Baterii : Acizii,bazele si sarurile sunt electroliti,respectiv conduc electricitatea atunci cand se afla sub forma de solutie.Bateriile sunt formate dintr-un electrolit-de obicei sub forma unei paste sau a unui lichid- intre doua baghete sau placi,numite electrozi.Cea mai uzuala baterie este celula uscata,care foloseste ca electrolit clorura de amoniu.Bateriile cu durata lunga de viata contin elecrozi alcalinimde exemplu fabricanti din hidroxid de potasiu;bateriile pentru masina au electrozi din acid sulfuric.

Industria alcaloizilor

Principala materie prima in industria alcaloizilor este apa sarata.Hidroxidul de sofiu,folosit la fabricarea sapunurilor si a hartiei, se produce din apa cu sare,prin electroliza(trecand electricitatea prin solutie).Apa cu sare absoarbe dioxidul de carbon,pentru producerea carbonului de sodiu,folosit la tratarea textilelor,in tehnica fotografica si la fabricarea sticlei.

Fritz Haber : in 1908,chimistul Fritz Haber(1868-1934) a pus la punct un proces de fabricare a amoniacului alcalin,folosit la producerea fertilizatiorilor si explozivilor.Procesul Haber presupune reactia azotului din aer cu hidrogen la presiune mare si temperatura inalta.Mai tarziu,Haber a dezvoltat o modalitate de obtinere a acidului azotic,prin incalzirea amoniacului in aer.

Istoric

Anulul 600 i.d.Hr. Fenicienii folosesc cenusa de lemn alcalina pentru a produce sapun.

Secolul al XI-lea d.Hr. : Chimistii arabi produc acid sulfuric,azotic si clorhidric.

1780 -prima fabrica de acid sulfuric din lumea se deschide in Franta.

1865 - Ernest Solvay,un chimist belgian,dezvolta primul proces de producere pe scara larga a bazei carbonat de sodiu care are succes in plan comercial.

1887 - Svante Arrhenius prezinta teoria care afirma ca ionii de hidrogen sunt cei care confera acizilor proprietatile lor speciale.

1908 - Fritz Haber inventeaza un proces de fabricare a amoniacului.

1909 - Chimistul danez Soren Sorensen (1868-1939) defineste scala pH.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stabilirea necesarului de personal + organigramă

Stabilirea necesarului de personal - Hotel Bell ***   1. Scurta descriere a Hotelului Bell  Hotelul Bell *** este situat pe marginea lacului din Poiana Brasov. In prezent hotelul dispune de treizeci de camere din care: • 7 camere single (60mp) • 20 camere duble (100mp) (12 camere cu pat matrimonial) • 3 apartamente (120 mp)  Toate camerele sunt dotate cu băi proprii, tv, internet wi-fi, aer condiţionat şi minibar. Hotelul mai dispune şi de o sală de conferinţe cu o capacitate de 70 de locuri. Restaurantul hotelului dispune de o capacitate de 100 de locuri şi oferă posibilităţi de amenajare pentru servirea mesei, pentru spectacole şi alte evenimente festive.  2. Stabilirea necesarului de personal  Hotelul Bell este condus de un manager general care are în subordinea sa 4 departamente:  • Departamentul economic – se ocupă de partea economico-finaciara a hotelului şi a restaurantului.  • Departamentul cazare- se ocupă cu administrarea hotelului (recepţie, c

Perioada interbelica(literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a .

Perioada interbelica (literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a . Studiu de caz - Perioada interbelica Perioada interbelica a avut un rol important pentru literatura deoarece a contribuit la dezvoltarea, si in acelasi timp la modernizarea ei. In aceasta perioada au aparut numeroase reviste si tendinte in evolutia literaturii : Perioada dintre cele doua razboaie mondiale cuprinde anii 1918-1944. Aceasta se caracterizeaza pe plan european prin infrangerea Germaniei, prabusirea imperiului Austro-Ungar si revolutia din Rusia. Pe plan national se realizeaza unitatea nationala si integrarea in ritmul european de modernizare. In literatura tendintelor umaniste democratice care domina in epoca li se opun forme de ideologie rasista: Fasciste, reactionare. De aceea viata literara cunoaste conflicte si polemici violente. In acest contest se impun personalitati ca Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, ion

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului Rezumat Evaluarea alături de predare şi învăţare reprezintă o componenta esenţială a procesului de învăţământ deoarece furnizează informaţii despre calitatea şi funcţionalitatea acestuia. Conceptul de evaluare a evoluat de-a lungul timpului. La început se punea semnul egal între evaluare şi măsurare, apoi pedagogia prin obiective considera că evaluarea presupune stabilirea congruenţelor dintre rezultatele scolare ale elevilor şi obiectivele operationale prestabilite. În prezent, evaluarea presupune formularea de judecăţi de valoare despre procesul şi produsul învăţării de către elev. Metodele de evaluare indică calea prin care profesorul evaluează performanţele elevilor, identifică punctele tari şi slabe ale procesului didactic. Din punct de vedere istoric, metodele pot fi clasificate în metode tradiţionale (evaluarea orală, evaluarea scrisă şi evaluarea practică) şi m