Treceți la conținutul principal

Studiu de caz - perioada interbelica parta a 7- a

Critica
Ion de Liviu Rebreanu


George Călinescu:” Dacă Sadoveanu e rapsodul literaturii române moderne, Rebreanu este romancierul ei.”
George Calinescu “nu din inteligenta a iesit idea seducerii, ci din viclenia instinctuala, caracteristica oricarei fiinte reduse”

George Cãlinescu afirma cã: "Ion e opera unui poet epic care cântã cu solemnitate conditiile generale ale vietii, nasterea, nunta, moartea. Romanul e fãcut din cânturi, în stilul marilor epopei". "Hora în sat, bãtaia între flãcãi, tocmeala pentru zestre, nunta bãrãneascã si nunta învãtãtoreascã, nasterea la câmp a copilului Anei, moartea bãtrânului Dumitru Moarcãs, spânzurarea cârciumarului si a Anei, sunt momente din calendarul sempitern al satului, miscãtoare prin calitatea lor elementarã. Ion e un poem epic, solemn ca un fluviu american, o capodoperã de mãretie linistitã".



Mihail Sebastian considera că “Liviu Rebreanu avea darul masiv de a crea viaţă.”

Eugen Lovinescu considera ca “Ion este expresia instinctului de stapanire a pamantului in slujba caruia pune o inteligenta ascutita, o viclenie procedurala si o vointa imensa” este“o figură simbolică, mai mare decât natura, ce depăşeşte tendinţa de nivelare a naturalismului”.
Eugen Lovinescu “Ion este cea mai puternica creatie obiectiva a literaturii romane si cum procesul firec al epicei este spre obiectivare poate fi pus pe treapta ultima a scarii evoluative”



Nicolae Manolescu “Rebreanu este neindoielnic un artist obiectiv.[...] Romancierul vrea sa creeze impresia ca e un observator (atat si nimic mai mult).un observator omniscient,desigur dar lipsit de voce proprie”
N.Manolescu afirma ca “in cnetrul romanului se afla patima lui Ion, ca forma a instinctului de posesiune.Ion este victima mareata a fatalitatii biologice,cee ce fixeaza locul personajului in roman.”
Criticul Nicolae Manolescu afirma ca “in centrul romanului se afla patima lui Ion,ca forma a instinctului de posesiune”
“Iubirea pamantului l-a stapantit de mic copil[..]. De pe atunci pamantul i-a fost mai drag ca o mama.”

---

Romanul “Ion” de Liviu Rebreanu reprezinta o monografie a satului ardelean la inceputul secolului XX.
Realismul romanului rezida dih modul in care surprinde traditiile,obiceiurile si evenimentele importante din viata acelui taran,mistuir de dornita de a avea un statut social pe care il putea dobandi doar posedand pamant.
“Ion” ramane reprezentativ pentru tipologia acelui taran,caracterul sau fiind unul de mare efect si in acelasi timp marcant pentru personajele ulterioare din literatura noastra.

---

“Omul pe care il zugravesc eu o fi avand si trebuie sa aiba asemanari cu mii de oameni cum au si in viata toti oamenii,dar traieste numai prin ce are deosebit de toti oamenii din toate vremurile.Unic e numai sufletul.Viata eternizata prin miscari sufletesti-realism.” (Liviu Rebreanu)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stabilirea necesarului de personal + organigramă

Stabilirea necesarului de personal - Hotel Bell ***   1. Scurta descriere a Hotelului Bell  Hotelul Bell *** este situat pe marginea lacului din Poiana Brasov. In prezent hotelul dispune de treizeci de camere din care: • 7 camere single (60mp) • 20 camere duble (100mp) (12 camere cu pat matrimonial) • 3 apartamente (120 mp)  Toate camerele sunt dotate cu băi proprii, tv, internet wi-fi, aer condiţionat şi minibar. Hotelul mai dispune şi de o sală de conferinţe cu o capacitate de 70 de locuri. Restaurantul hotelului dispune de o capacitate de 100 de locuri şi oferă posibilităţi de amenajare pentru servirea mesei, pentru spectacole şi alte evenimente festive.  2. Stabilirea necesarului de personal  Hotelul Bell este condus de un manager general care are în subordinea sa 4 departamente:  • Departamentul economic – se ocupă de partea economico-finaciara a hotelului şi a restaurantului.  • Departamentul cazare- se ocupă ...

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului Rezumat Evaluarea alături de predare şi învăţare reprezintă o componenta esenţială a procesului de învăţământ deoarece furnizează informaţii despre calitatea şi funcţionalitatea acestuia. Conceptul de evaluare a evoluat de-a lungul timpului. La început se punea semnul egal între evaluare şi măsurare, apoi pedagogia prin obiective considera că evaluarea presupune stabilirea congruenţelor dintre rezultatele scolare ale elevilor şi obiectivele operationale prestabilite. În prezent, evaluarea presupune formularea de judecăţi de valoare despre procesul şi produsul învăţării de către elev. Metodele de evaluare indică calea prin care profesorul evaluează performanţele elevilor, identifică punctele tari şi slabe ale procesului didactic. Din punct de vedere istoric, metodele pot fi clasificate în metode tradiţionale (evaluarea orală, evaluarea scrisă şi evaluarea practică) şi m...

Perioada interbelica(literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a .

Perioada interbelica (literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a . Studiu de caz - Perioada interbelica Perioada interbelica a avut un rol important pentru literatura deoarece a contribuit la dezvoltarea, si in acelasi timp la modernizarea ei. In aceasta perioada au aparut numeroase reviste si tendinte in evolutia literaturii : Perioada dintre cele doua razboaie mondiale cuprinde anii 1918-1944. Aceasta se caracterizeaza pe plan european prin infrangerea Germaniei, prabusirea imperiului Austro-Ungar si revolutia din Rusia. Pe plan national se realizeaza unitatea nationala si integrarea in ritmul european de modernizare. In literatura tendintelor umaniste democratice care domina in epoca li se opun forme de ideologie rasista: Fasciste, reactionare. De aceea viata literara cunoaste conflicte si polemici violente. In acest contest se impun personalitati ca Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, ion...