Treceți la conținutul principal

Studiu de caz - perioada interbelica partea a 3-a

Liviu Rebreanu (1885-1944)

Tabel Cronologic - Biografie


1885-27 noiembrie.S-a nascut in Tarlisiua, sat asezat pe Iliosva un affluent al Somesului.A fost primul dintre cei 14 copii ai invatatorului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai .

1889-1891-Isi petrece copilaria in satul Maieru de pe valea Somesului”de Maieru ...se leaga toata copilaria mea si toate amintirile asupra primului contact cu lumea exterioara”va marturisi scriitorul.

1891-1895-urmeaza scoala primara in satul Maieru,invatator fiindui chiar tatal sau.

1895-1897-se inscrie la Gimnaziul Graniceresc din Nasaud unde absolva primele doua clase.Sta in aceeasi gazda unde locuise cu ani in urma G.Cosbuc.In clasa intai are coleg cateva luni pe Ion Pop.

1897-1900-Isi continua studiile la Liceul German din Bistrita .In acest timp familia invatatorului se muta in satul Prislop.

1900-1903-Intra ca bursier la Scoala Reala superioara de honvezi din Sopron(oras din Ucraina)unde se afirma de-a lungul celor 3 ani cu deosebita inzestrare apreciat fiind cu multe medii de excelent si foarte bine.

1903-1906-Trece tot ca bursier la Academia militara “Ludovicium”din Budapesta.Scrie cateva piesedar nu reuseste sa convinga pe directorii de teatru,carora le propune reprezentarea lor.

1906-1908-Se afla la Gyula ca sublocotenent in regimenul 2 Honvezi .In aceasta perioada scrie proza in limba maghiara(Ciclul de povestiri “Scara magarilor”)

1908 feb-Demisioneaza din aramata si se intaorce la Prislop cu gandul de a trece muntii in Romania si a se dedica activitatii de scriitor.In revista Luceafarul din Sibiu ii apare nuvela Ofilire si schita Codrea.

1909-Face traduceri (Tolstoi,Wilde,Gorki)si citeste mult mai cu seama autori romani.Se impreieteneste cu scriitorii ardeleni Goga si Agarbiceanu cat si cu V.Eftimiu,Emil Garleanu ,C.Avelescu.Ajutat de acestia reuseste sa se stabileasca la Bucuresti.
25oct-Isi face debutul in publicistica bucuresteana cu nuvela Volbura dragostei publicata in revista Convorbiri critice.Lucreaza in redactia ziarului Ordinea castigandu-si cu greu existenta.


1910-Esre arestat si apoi extradata si intemnitat la Gyula unde va ramane 6 luni.In inchisoare citeste din Gorki,traduce si strange material pt nuvelel ce vor fi intitulate Culcusul si Golanii.Se intoarce la Bucuresti unde intr-un caiet datat 11 august 1910 fixeaza sub titulul Zestrea primele note referitoare la romanul ce va primi in versiunea definitiva titlul Ion.Se casatoreste cu actrita Fanny Radulescu.

1911-1912-Functioneaza ca secretar literar la Teatrul National din Craiova.Ii apare primul volum de schite si nuvele”Framantari”

1913-Se concentreaza timp de 3 luni asupra redactarii romanului Zestrea (Ion)dar vazand ca a iesit “ceva cu desavarsire neorganic”il abordeaza,atras de ideea realizarii unei piese cu titul”Rascoala”

1914-Izbugnind primul razboi mondial,3 dintre fratii scriitorulu pleaca pe front.Moare tatal scriitorului.Este ales secretar al scocietatii Scriitorilor romani.

1916-I apar volumele de schite si nuvele Golanii si Marturisire .Reia munca la romanul Zestrea si intr-o noaptea de august cand “batea intr-o dunga clopotul Mitropoliei vestind aeroplane...dusmane “,scrie primul capitol si inceputul celui de-al doilea.

1917-Este controlor de bilete la Ateneu ,traducator de programe..etc.
14mai-Este executat Emil Rebreanu,fratele scriitorului,iar pe front moare si Virgil,un alt frate.
14 august-Termina prima versiune a romanului Ion.

1918-Este arestat de autoritatile germane .Izbutind sa scape de sub escorta,sta ascuns la prieteni,pana ce reustste sa fuga la Iasi unde este privit cu suspiciune ca spion.Toata aceasta odisee va fi descrisa in nuvela Calvarul.Incepe sa lucreze la romanul Sarpele (Adam si Eva)Revine in Bucuresti dupa Pacea de la Buftea.Publica numeroase traduceri in colectia “Scriitori celebri “pe care o conduce.
1919-Sub impresia unei fotografiice infatisa o padure plina cu cehi spanzurati,hotarastesa reia pe eroul din Catastrofa pentru un roman ce urma sa poarte titlul “Padurea spanzuratilor.
Afla tragica vestea sapanzurarii fratelui sau Emil,care va deveni persoanjul principal al romanului Padurea spanzuratilor.
Apare volumul de schite si nuvele Rafuiala.
La 29 decembrie,premiera piesei Cadrilul la Teatrul National din Bucuresti.

1920 termina de transcris ulrima varianta a romanului Ion care apare in noiembrie.Romanul este distins de catre Academia Romana cu premuiul “Nasturel Herascu”.

1921 Apare volumul de nuvele Catastrofa.
Lucreaza la redactarea romanului Padurea spanzuratilor

1922 Apare romanul Padurea spanzuratilor incununat de catre S.S.R cu “Marele premiu al romanului”

1924 Conduce revista “Miscarea literara”
Lucreaza la romanul Adam si Eva “cartea iluziilor eterne”

1925 apare romanul Adam si Eva.

1926 are loc premiera piesei Apostolii tot la Teatrul National din Bucuresti.Isi face insemnari pentru romanul Rascoala in timpul unei excursii cu masina prin judetul Arges,atunci vede pentru prima data un grup de tarani jucand Ciuleandra si se hotaraste sa realizeze o lucrare cu acest titlu.
1927 Scrie Ciuleandra in linistea satului Orlat,termina romanul in vara la Maieru,Apare volumul e nuvele si schite Cuibul visurilor si apoi Ciuleandra.
Reia lucrul la Rascoala.

1928 Este numit director al Teatrului National din Bucuresti, post incare ramane pana in 1930.

1929 i se acorda Premiul National pentru proza.

1930 Cumpara la Valea Mare o casa inconjurata de o mica livada si de vie in linistea acelor locuri reia munca la Rascoala.

1932 in decembrie apare romanul Rascoala terminat in toamna acestui an.

1934 Apare romanul Jar lacare a lucrat inca din 1931,sub titlul de Scara fericirii si apoi Mojarul iluziilor.

1935 implinind varsta de 50 de ani este sarbatorit de catre tovarasii din breasla scriitoriceasca.

1936 publicaa volumul Calea sufletului cuprinzand trei capitole din romanul Adam si Eva.

1938 apare romanul Gorila.

1939 este ales membru al Academiei Romane.

1940 lucreaza la romanul Pacala si Tandala.Apare romanul de factura politista ”Amandoi”
1943 Apare volumul Amalgam

1944-1 septembrie.Moare la Valea Mare,chinuit de pneumonie si cancer pulmonar.Inmormantat mai inati incomuna Valea Mare,a fost transportat dupa cateva luni la Bucuresti si reinhumat la cimitirul Bellu sub o lespede de marmora,ca o coperta de carte si strajuit de un bust pe soclul cariua este gravat un fragment din romanul Ion.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stabilirea necesarului de personal + organigramă

Stabilirea necesarului de personal - Hotel Bell ***   1. Scurta descriere a Hotelului Bell  Hotelul Bell *** este situat pe marginea lacului din Poiana Brasov. In prezent hotelul dispune de treizeci de camere din care: • 7 camere single (60mp) • 20 camere duble (100mp) (12 camere cu pat matrimonial) • 3 apartamente (120 mp)  Toate camerele sunt dotate cu băi proprii, tv, internet wi-fi, aer condiţionat şi minibar. Hotelul mai dispune şi de o sală de conferinţe cu o capacitate de 70 de locuri. Restaurantul hotelului dispune de o capacitate de 100 de locuri şi oferă posibilităţi de amenajare pentru servirea mesei, pentru spectacole şi alte evenimente festive.  2. Stabilirea necesarului de personal  Hotelul Bell este condus de un manager general care are în subordinea sa 4 departamente:  • Departamentul economic – se ocupă de partea economico-finaciara a hotelului şi a restaurantului.  • Departamentul cazare- se ocupă cu administrarea hotelului (recepţie, c

Perioada interbelica(literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a .

Perioada interbelica (literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a . Studiu de caz - Perioada interbelica Perioada interbelica a avut un rol important pentru literatura deoarece a contribuit la dezvoltarea, si in acelasi timp la modernizarea ei. In aceasta perioada au aparut numeroase reviste si tendinte in evolutia literaturii : Perioada dintre cele doua razboaie mondiale cuprinde anii 1918-1944. Aceasta se caracterizeaza pe plan european prin infrangerea Germaniei, prabusirea imperiului Austro-Ungar si revolutia din Rusia. Pe plan national se realizeaza unitatea nationala si integrarea in ritmul european de modernizare. In literatura tendintelor umaniste democratice care domina in epoca li se opun forme de ideologie rasista: Fasciste, reactionare. De aceea viata literara cunoaste conflicte si polemici violente. In acest contest se impun personalitati ca Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, ion

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului Rezumat Evaluarea alături de predare şi învăţare reprezintă o componenta esenţială a procesului de învăţământ deoarece furnizează informaţii despre calitatea şi funcţionalitatea acestuia. Conceptul de evaluare a evoluat de-a lungul timpului. La început se punea semnul egal între evaluare şi măsurare, apoi pedagogia prin obiective considera că evaluarea presupune stabilirea congruenţelor dintre rezultatele scolare ale elevilor şi obiectivele operationale prestabilite. În prezent, evaluarea presupune formularea de judecăţi de valoare despre procesul şi produsul învăţării de către elev. Metodele de evaluare indică calea prin care profesorul evaluează performanţele elevilor, identifică punctele tari şi slabe ale procesului didactic. Din punct de vedere istoric, metodele pot fi clasificate în metode tradiţionale (evaluarea orală, evaluarea scrisă şi evaluarea practică) şi m