Treceți la conținutul principal

Durerea de rinichi

LITIAZA RENALA = Constituirea de formațiuni dure (pietre) în aparatul urinar.

Cum este format aparatul urinar:
Aparatul urinar este alcatuit din RINICHI, BAZINET, URETERE, VEZICA URINARA, URETRA.
- În rinichii se filtreaza sângele si se formeaza urina.
- Urina este formata din apa si substante rezultate în urma arderilor din organism, care fiind în concentratie prea mare trebuie eliminate (asa se curata sângele).
- Urina formata în rinichi se scurge prin BAZINET URETERE, VEZICA URINARA, URETRA.
- Vezica urinara este ca un rezervr de apa care atunci când se umple pana la limita trebuie sa se goleasca.
- Vezica urinara se goleste prin uretra care este un canal ce strabate penisul la barbat, iar la femeie se deschide lânga vagin.


Cum este format rinichiul:
-  în rinichi se gaseste un sistem de tuburi (mai mari sau mai mici) în care se colecteaza ce rezulta din filtrarea sângelui si care este în final urina.
- Cele mai subtiri cai prin care se scurge urina sunt în rinichi. Asa se explica de ce pietrele (pietrele urinare) apar de departe mai frecvent în rinichi decât în uretere sau vezica urinara.

- Deci "LITIAZA RENALA" este atunci când în rinichi se formeaza pietre.

Când se formeaza calculii renali (pietrele):
Sunt trei situatii în care se formeaza calculi renali:
1.Cand în sângele filtrat de rinichi se gasesc unele substante intr-o concentratie prea mare.
În aceasta situatie concentratia acelor substante este mai mare în urina si aceste substante se pot depune formând calculi.

2.Substantele elimnate prin rinichi au o concentratie normala, dar exista în aparatul urinar anumite cauze care îngreuneaza scurgerea urinii prin interiorul rinichiului bazinet si ureter (adica urina poate "baltii" în rinichi).
Exemple de astfel de cauze sunt:
-Exista o modificare din nastere a rinichilor (malformatie congenitala), situatie in care sistemul de tuburi din interiorul rinichiului (prin care se scurge urina) creeaza conditii de "baltire a urinii" )unele tuburi sunt mai dilatate, altele sunt mai îngustate în unele zone…);
-rinichiul este "cazut de la locul lui";
-ureterul este apasat de ceva (tumora, aderente de la operatii anterioare).
Din aceasta cauza apare riscul ca ("acolo unde balteste urina") unele substante din urina sa se depuna si sa se formeze calculi.

3.Exista ambele conditii anterioare asociate:

  • concentratia prea mare din urina a unor substante
  • scurgerea urinii din rinichi (sau chiar în interiorul rinichiului) este îngreunata.
Ce simti când ai piatra la rinichi:
- Daca piatra (pietrele) se afla în tubuletii micii si are mai mute (ramuri) este foarte probabil ca ea sa nu se miste din locul unde s-a format.
- Daca piatra este mica si nu se misca, atunci foarte putin probabil sa te doara.
- Cînd piatra este mai mare se poate sa ai o durere surda care este suportabila (jena dureroasa în locul indicat in figura).
- Când piatra se misca de unde s-a format, ea provoca brusc durere puternica care se numeste COLICA RENALA.

Impreuna cu durerea, foarte frecvent apare:
-Greata;
-stare de voma;
-inima bate mai repede;
-apare transpiratie;
-uneori senzatie de frig.

Durerea aparuta în LOJILE RENALE iradiaza frecvent (se transmite) pe traiectul ureterelor spre testicole sau vagin (durerea merge între picioare).
Nu orice durere de spate este COLICA RENALA sau nu fi asa sigur ca daca ai durere de spate este clar ca "TE DOR RINICHII". (uita-te la discopatia lombara)

Când apare colica renala se poate sa (dar nu este obligatoriu):
-te ustura uretra (pe penis) când urinezi (se numeste DISURIE);
-sa ai senzatia ca trebuie neaparat sa urinezi ,dar când te duci la WC urinezi foarte putin
-poti chiar sa urinezi cu sânge; puroi, nisip (sau mici pietre).

Ranile (mici) pe care le face piatra care se misca în rinichi sau coboara pe ureter se pot infecta si apare febra (în acest caz ai infectie de tract urinar secundara migrarii unui calcul urinar).

Ce faci dupa ce a trecut colica renala: Trebuie sa se afle care a fost cauza.

I Urina prea concentrata apare în doua situatii:
1) Organismul face prea multa substanta de un anumit fel (cauta ACIDUL URIC) si rinichiul o elimina (asta este rolul lui - sa curete sângele).
În aceasta situatie trebuie tinut un regim alimentar si /sau luate unele medicamente pentru ca organismul sa nu mai produca acea substanta în exces.
Daca nu tratezi corect aceasta cauza se poate ca în timp, pe langa necazurile cu pietrele sa ai si alte necazuri cu rinichii (chiar mai mari care pot îmbolnavii tot organismul).
2) Organismul nu reuseste sa fixeze calciul si acesta se elimina în cantitate prea mare prin rinichi.
Este foarte important sa iei tatament pentru a fixa calciul pentru ca, în timp, pe lânga ca faci mereu pietre si din cauza asta în rinichi apar stricaciuni, este foarte probabil sa faci OSTEOPOROZA.
În cazul acesta faci osteoporoza pentru ca nu se poate fixa calciul în oase.

II "Urina balteste" - este jenata scurgerea urinii din rinichi:
1)Ori te-ai nascut cu o modificare a rinichilor sau ureterelor (MALFORMATIE CONGENITALA)
Unele din aceste malformasii se pot opera, altele nu. (îti spune medicul urolog)
2)Ori a aparut în cursul vietii ceva care înpiedica scurgerea urinii din rinichi.
In unele din aceste cazuri pot exista solutii de vindecare prin operatie (îti spune medicul urolog)

III În situatia în care se constata ca ai:
1.urina prea concentrata si
2.nici nu se poate scurge foarte bine urina in sau din rinichi, atunci trebie sa iei si medicamente pentru a trata prima cauza (urina prea concentrata) si poate ca exista si o rezolvare chirurgicala pentru a inlesnii scurgerea urinii din rinichi (îti spune medicul urolog).

Te sfatuiesc sa mai citesti înca o data si sa întelegi ca este foarte important sa se afle din ce cauza ai facut pietre la rinichi.
FII ATENT ca nu este suficent sa se sparga piatra sau sa te operezi de pietre; este FOARTE IMPORTANT sa se afle din ce cauza s-au format pietrele

Daca vrei mai multe amanunte întreaba MEDICUL DE FAMILIE!!!

Informatiile oferite au ca scop educatia medicala generala si prevenirea imbolnavirilor

Citește mai mult: aici.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stabilirea necesarului de personal + organigramă

Stabilirea necesarului de personal - Hotel Bell ***   1. Scurta descriere a Hotelului Bell  Hotelul Bell *** este situat pe marginea lacului din Poiana Brasov. In prezent hotelul dispune de treizeci de camere din care: • 7 camere single (60mp) • 20 camere duble (100mp) (12 camere cu pat matrimonial) • 3 apartamente (120 mp)  Toate camerele sunt dotate cu băi proprii, tv, internet wi-fi, aer condiţionat şi minibar. Hotelul mai dispune şi de o sală de conferinţe cu o capacitate de 70 de locuri. Restaurantul hotelului dispune de o capacitate de 100 de locuri şi oferă posibilităţi de amenajare pentru servirea mesei, pentru spectacole şi alte evenimente festive.  2. Stabilirea necesarului de personal  Hotelul Bell este condus de un manager general care are în subordinea sa 4 departamente:  • Departamentul economic – se ocupă de partea economico-finaciara a hotelului şi a restaurantului.  • Departamentul cazare- se ocupă ...

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului

Metode didactice utlizate în procesul de evaluare. Studiu de caz – Utilizarea metodei portofoliului Rezumat Evaluarea alături de predare şi învăţare reprezintă o componenta esenţială a procesului de învăţământ deoarece furnizează informaţii despre calitatea şi funcţionalitatea acestuia. Conceptul de evaluare a evoluat de-a lungul timpului. La început se punea semnul egal între evaluare şi măsurare, apoi pedagogia prin obiective considera că evaluarea presupune stabilirea congruenţelor dintre rezultatele scolare ale elevilor şi obiectivele operationale prestabilite. În prezent, evaluarea presupune formularea de judecăţi de valoare despre procesul şi produsul învăţării de către elev. Metodele de evaluare indică calea prin care profesorul evaluează performanţele elevilor, identifică punctele tari şi slabe ale procesului didactic. Din punct de vedere istoric, metodele pot fi clasificate în metode tradiţionale (evaluarea orală, evaluarea scrisă şi evaluarea practică) şi m...

Perioada interbelica(literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a .

Perioada interbelica (literatura romana) - studiu de caz clasa a XI -a . Studiu de caz - Perioada interbelica Perioada interbelica a avut un rol important pentru literatura deoarece a contribuit la dezvoltarea, si in acelasi timp la modernizarea ei. In aceasta perioada au aparut numeroase reviste si tendinte in evolutia literaturii : Perioada dintre cele doua razboaie mondiale cuprinde anii 1918-1944. Aceasta se caracterizeaza pe plan european prin infrangerea Germaniei, prabusirea imperiului Austro-Ungar si revolutia din Rusia. Pe plan national se realizeaza unitatea nationala si integrarea in ritmul european de modernizare. In literatura tendintelor umaniste democratice care domina in epoca li se opun forme de ideologie rasista: Fasciste, reactionare. De aceea viata literara cunoaste conflicte si polemici violente. In acest contest se impun personalitati ca Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, ion...