Poluarea
mediului înconjurator cauzată de activitățile
agricole
1. Evoluţia agriculturii
În urmă cu 10-12
milioane de ani a avut loc o mare revoluție în dezvoltarea rasei umane. Aceasta a reprezentat-o
descoperirea faptului că hrana se obține nu doar prin strângerea plantelor sălbatice și vânarea animalelor ci
şi prin cultivarea plantelor din semințe și prin creșterea în captivitate a anumitor animale, astfel a apărut
agricultura.
Agricultura este știință,
artă sau practică care se ocupă cu procesul producerii de hrană vegetală și
animală, fibre, respectiv diverse materiale utile prin cultivarea sistematică a
anumitor plante și creșterea
animalelor.[1]
Aceasta este una dintre cele mai vechi ocupaţii ale omenirii care a favorizat
apariţia primelor oraşe.
In trecut, o condiţie necesară
pentru dezvoltarea unui oraş era existenţa unui surplus agricol.[2]
Iar pentru a realiza acest lucru, oamenii îşi
extindeau terenurile agricole, păşunile în defavoarea pădurilor. Având
în vedere rolul pădurilor în menţinerea echilibrului ecosistemului (figura 1)
putem afirma că dezvoltarea agriculturii prin extindere a repzentat primul pas
în poluarea mediului înconjurător.
Este primul pas pe
care omul l-a facut pentru a stapani mediul inconjurator in cadrul caruia isi
ducea existenta, caci prin cultivarea pamantului si cresterea anumalelor, a
reusit sa-si asigure resursele de hrana.[3]O
dată cu dezvoltarea agriculturii intensive prin folosirea de ingraşaminte,
pesticide, aceasta a devenit o activitate tot mai poluantă. Din această cauza
se militează la revenirea agriculturii traditionale (durabile). Agricultura
durabilă are ca obiective majore optimizarea productivităţii, şi în acelaşi
timp conservarea resurselor naturale de bază Aceasta înseamnă că, în sistemele
de producţie agricolă se va păstra echilibrul între inputuri şi outputuri,
între investiţii şi beneficii, în condiţiile asigurării calităţii mediului
înconjurător şi ale promovării, în ansamblu, a unei economii durabile.[4]
Datorită
agriculturii intensive, folosirea de pesticide, ingraşăminte chimice, solul
este principalul afectat. Majoritatea solurilor îsi pierd din elementele
nutritive si materia organica în proportie mai mare decât are loc procesul de
completare a acestora, ceea ce în final duce la epuizarea lor.
Poluarea solului
înseamna orice actiune care produce dereglarea functionarii normale a solului
ca suport si mediu de viata în cadrul ecosistemelor naturale sau antropice.
Dereglările
solului pot fi:
a) fizice: fenomenul de compactare si stricarea structurii
generate de lucrari necorespunzatoare;
b) chimice: generate de poluarea solului cu metale grele,
pesticide, îngrasaminte, modificarea pH-ului solutiei solului;
c) biologice: enerate de poluarea solului cu germeni de boli
transmisibile plantelor si animalelor.
d)
radioactive: solurile
capteaza foarte usor poluarile radioactive pe care le transmit plantelor si
animalelor pentru timp îndelungat.
2.
Poluarea solului cu
îngrăşaminte chimice şi organice
Agricultura intensivă practicată pe
scară largă in toate ţările lumii, presupune administrarea de ingrăşăminte
chimice in scopul măririi productivităţii plantelor de cultură. Prin acest
procedeu se urmareste restituirea in sol a echivalentului cantităţilor de
elementele nutritive extrase din acesta de către plante. Cele mai importante şi
mai utilizate sunt ingrăşămintele pe bază de azot (azotaţii de amoniu, de
calciu şi de potasiu), de sulf (sulfatul de amoniu şi superfosfatul) şi de
potasiu. Efectul poluant este determinat in principal de cantităţile excesive
utilizate, cu mult peste cele necesare utilizate repetat de-a lungul anilor şi,
in secundar, de introducerea in sol a unor impurităţi toxice conţinute de
ingrăşăminte.
Efectele poluante sunt date
de:
·
impuritatile, reziduurile din procesul
de fabricatie;
·
dezechilibrele anumitor cicluri
biogeochimice, care conduc la degradarea
solurilor;
·
contaminarea apelor freatice;
·
lipsa purificarii si curatirii
îngrasamintelor industriale din motive de costuri de productie; acestea contin
metale si metaloizi toxici (arsenic, cadmiu, crom, cupru, plumb, zinc) cu risc
pentru contaminarea solurilor apoi a
alimentelor;
·
excesul de nitrati datorat superfertilizarii
cu îngrasaminte azotate în circuitul biosferei, estimat la 9 milioane tone pe
an si care se acumuleaza în hidrosfera
prin procesele de levigare a solurilor degradate prin superfertilizare
(folosirea abuziva a îngrasamintelor
azotate)
Cercetarile arata ca nitratii se
acumuleaza de regula în frunzele verzi si în acest sens
Rondest J.(1972) a relevat ca în frunzele de spanac
si salata existau cantitati atât de mari de
nitrati încât sanatatea consumatorilor era pusa în
pericol. Nitratii ajunsi în intestinul omului se
transforma în nitrosamine, care constituie puternici
agenti cancerigeni.[5]
Folosirea abuzivă a ingrăşămintelor
chimice are urmatoarele efecte negative:
·
modifică circuitul biogeochimic al
azotului şi fosforului;
·
inhibă sau blochează reciclarea
substanţelor organice şi a humusului; procesul determina scăderea acestora, iar
faptul se manifestă prin declinul complexului absorbant argilo-humic;
·
produce poluarea apelor subterane şi de
suprafaţă şi prin aceasta induce scăderea biodiversitatii ecosistemelor
acvatice şi productivitatea lor biologică.
Din cantitatea totală de ingrăşăminte aplicate pe o suprafaţa agricolă, in
masa vegetală se regăsesc maxim 50%; restul rămane in sol sau este antrenat in
apele subterane şi de suprafaţă. Prin intermediul unor verigi ale lanţurilor
trofice azotaţii din masa vegetală sunt preluaţi de animale şi om. Prin procese
metabolice azotaţii sunt transformaţi in azotiţi care au o mare afinitate la
hemoglobina, impreună cu care formează methemoglobina, produs stabil
care reduce drastic capacitatea de oxigenare a ţesuturilor. Azotatii ajung
deobice prin lantul trofic din plantele furajere în lapte, principalul aliment al copiilor. În zonele Galati,
Braila, Ialomita în anii "80 s -au semnalat intoxicatii deoarece concentratia
de nitrati în lapte a depasit 850 ppm, fata de 75 ppm stabilita ca limita
maxima de OMS si FAO.
Superfertilizarea cu îngrasaminte fosfatice face ca excesul de fosfor
antrenat an de an de catre apele continentale în lacuri si mari sa duca la fenomenul
de eutrofizare care prin acţiunea sa pe termen lung, acest fenomen face ca
apele să fie din ce în ce mai sărace în oxigen, distrugând în final fauna
acvatică (peşti etc.).
3.
Poluarea cu pesticide
şi reziduri ale acestora
Poluarea solului cu pesticide ocupă un rol important. Spre
deosebire de alte substanţe poluante, pesticidele sunt dispersate voit in
mediul natural pentru a distruge anumiţi paraziţi ai omului, animalelor
domestice sau ai culturilor agricole.
Pesticidele moderne sunt in
cea mai mare parte substanţe organice de sinteză. Ele sunt destinate pentru
distrugerea insectelor dăunatoare (insecticide), a ciupercilor fitofage
(fungicide), a buruienilor din culturi (ierbicide), a razoarelor (rodenticide)
sau a nematodelor (nematocide). Insecticidele de sinteza actuale se
repartizează in trei grupe principale: organoclorurate, esteri şi carbonaţi.
Contaminarea solurilor şi a vegetaţiei cu pesticide are importante consecinţe
asupra speciilor şi biocenozelor.
Cu toate avantajele importante pe care le prezintă
folosirea pesticidelor in agricultură (cresterea producţiei, reducerea mâini de
lucru etc.) utilizarea lor pe scară largă şi in doze mari şi repetate provoacă
numeroase incovenienţe de ordin ecologic. Aplicarea lor provoaca o serie de modificări
in ecosistemele in care au fost introduse printre care se amintesc:
·
ele prezintă un spectru de toxicitate foarte intens atât
pentru organismele animale cât şi pentru cele vegetale;
·
grupa au un grad de selectivitate
destul de redus şi se folosesc adeseori contra populaţiilor şi nu contra
indivizilor;
·
efectul lor nu depinde de densitate deşi aplicare lor are
in vedere densitatea;
multe dintre ele au un grad de persistenţâ ridicat in sol
care poate fi de ordinul lunilor sau chiar al anilor;
·
parte din pesticide se dispersează la distanţe foarte mari
şi sunt incorporate in biomasă, in apele oceanelor sau in sol.
·
prin actiunea lor biologica, distrug nu
numai organismele tinta, ci si unele utile;
·
persistenta în mediu, acumularea unora
dintre ele si penetrarea lor în lanturile trofice.
Aceste efecte pot fi de
natură demoecologică adică cele care afectează populaţiile şi in special
densitatea acestora şi de natură biocenotică – cele care provoacă rupturi ale
echilibrelor biocenotice.
Fiind toxice pentru buruieni, boli şi dăunatori, pesticidele
reprezintă un risc de nocivitate pentru om, animale domestice, vânat şi păsari.
In acest scop se apelează la diverse procedee, cum sunt:
·
incorporarea in sol de cărbune activ;
·
administrarea in sol de adjuvanti; produse care reţin sau
degradează pesticidele;
·
cultivarea de plante ( porumb, sorg ) care au capacitatea de
a depolua solul de atrazin prin absorbţie organică in sol in cantităţi mari;
·
combaterea integrală a bolilor si dăunătorilor ca măsură de
prevenire a poluării solului cu pesticide.
Datorită
riscurilor mari se recomanda utilizarea pesticidelor care especta urmatoarele
reguli: sa se utilizeze produsele cele mai putin toxice; sa se evite
introducerea în ecosistem a pesticidelor greu degradabile biologic, a celor cu
rezidualitate ridicata; sa se evite folosirea produselor usor levigabile, care
ajung mai repede în apa freatica; nu se
mai accepta produse care prin persistenta lor patrund usor în lantul trofic
plante - animale – om.
O cale sigura
pentru a realiza acest deziderat o constituie introducerea protectiei
integrate (managementul integrat),
care se bazeaza pe:
·
îmbinarea metodelor:
agrotehnice, fizice, biologice, chimice;
·
aplicarea masurilor de
combatere numai când se justifica economic.
Daca în trecutul
nu prea îndepartat, se preconiza
lichidarea, eradicarea daunatorilor pâna la ultimul exemplar, în managementul
integrat, conceptia este combatuta si abandonata. În realitate, daunatorii
patogeni si buruienile produc pierderi de recolta numai atunci când au o
anumita densitate. De aceea se recomanda utilizarea pragului economic de
daunare inainte de a folosi pesticidele pentru a stabili exact care este
cantitatea de pesticide necesară.
4.
Poluarea solului cu reziduuri zootehnice
Dejecţiile animale aplicate excesiv ca ingrăşămant
afectează proprietăţile solurilor. Acestea pot conţine NaCl, biostimulatori,
uree, medicamente, agenţi patogeni, care produc poluarea chimică şi biologică a
solurilor, scad permeabilitatea şi pot difuza până la panzele de ape freatice,
transformându-le in focare de substanţe chimice, viruşi, etc. Tot din zootehnie
pot rezulta substanţe de igienizare a grajdurilor, care contribuie la poluarea
solurilor şi apelor. In privinţa calităţilor, dejecţiile de porcine deţin
cantitaţile cele mai mari. Pentru a putea fi utilizate in agricultură se
analizează conţinutul lor de metale grele şi de viruşi, mai ales ca unii
virusi, cum sunt cei enterici pot persista şi 9 luni. Prin fermentaţie timp de 3
luni vara, sau 4 luni iarna, dejectiile de porcine libere de agenti patogeni se
transforma intr-un ingrăşămant valoros, numit compost. Nămolurile din zootehnie se mai pot stoca 6 luni, inainte
de a fi utilizate pentru fertilizarea paşunilor, sau 3 luni pentru câmp, sau o
luna pentru câmpul arat şi ingrăşământat cu plante furajere.
Nămolurile separate din apele uzate provenite din zootehnie conţin
substanţe organice. Se pot aplica in agricultură numai dacă conţinuturile de
metale grele şi nemetale sunt sub limitele admise de standarde. Unele culturi,
cum sunt cele de cartofi, morcovi pot suporta un conţinut mai ridicat de metale
grele, dar altele, cum este salata nu accepta. Agenţii patogeni din nămol pot
persista in sol şi in legume. Ex: Salmonelele persista 250 zile, Strectococus
faecalis 80 zile, Ascaris ova peste 2000 zile. Nămolul se aplică cu o lună
inainte de insămânţare, pentru a da posibilitatea solului să reţină unii
compuşi. La paşuni, animalele sunt aduse dupa ce nămolul a fost spălat de
ploaie de pe frunze şi iarbă. Plantele sunt influenţate diferit de nămolul
aplicat.
Aplicarea dejecţiilor zootehnice in doze excesive, care
depaşesc cerinţele plantelor, poate afecta negativ fertilitatea solului prin
influenţa negativă pe care o are asupra stării fizice, permeabilităţii,
capacităţii de reţinere a apei, conţinutului de oxigen. In cazul aplicării
dejecţiilor in cantităţi mai mari, conţinuturile in săruri solubile din sol
devin excesive şi pot impiedica creşterea plantelor sau pot fi levigate in apele
freatice.
5. Poluarea
mediului înconjurator cauzată de activitățile agricole din România
Agricultura practicată în Romania este
în mare parte poluantă, iar fenomenul de poluare este în mare măsură cunoscut
de către specialiștii
în domeniul protecției
mediului. Este adevărat că poluarea, ca proces de degradare a calității factorilor de mediu,
vitali pentru sănătatea umană, nu a fost recunoscută de factorii politici din
trecutul foarte apropiat, precum și faptul că au lipsit și mai lipsesc încă
dotările necesare evidențierii
sub toate aspectele pe care le comportă.
Principalele aspecte ale poluării mediului înconjurator cauzate de activitățile agricole din România pot fi rezumate în:
Principalele aspecte ale poluării mediului înconjurator cauzate de activitățile agricole din România pot fi rezumate în:
1. Evacuarea
a câtorva milioane de metri cubi de ape uzate, neepurate sau incomplet epurate,
provenite de la complexurile de creștere în sistem
industrial al porcilor, păsărilor și bovinelor, în apele
de suprafață și în rețeaua
de desecare. La acestea se adaugă și infiltrarea apelor
uzate în adâncime, în cursul perioadei de stocare în iazuri, batale și
bazine, cu afectarea calității apelor freatice
folosite ca sursă de alimentare cu apă potabilă în multe localități
rurale.
2. Folosirea
pe terenuri agricole, în scop dublu, a fertilizării și
irigării, a nămolurilor și a apelor uzate provenite
de la crescătorii de animale, având conținut de săruri nocive și
agenți
patogeni contaminanți pentru sol, plante,
animale și
om.
3. Administrarea
pe terenurile agricole limitrofe complexurilor zootehnice a unor norme
exagerate de dejecții (peste 100 t/ha), la
intervale de 2-3 ani, care depășesc cu mult nevoile
plantelor și determină acumularea de nitrați
în furaje, precum și levigarea nitraților
în apele freatice.
4. Folosirea
îngrășămintelor
chimice (îndeosebi cu azot) în doze mult prea mari și
în momente necorelate cu consumul în diferite faze de dezvoltare a plantelor
cultivate. Adeseori, aplicarea acestora se face pe terenul înghețat
și
cu strat gros de zăpadă, din care cauză, la topirea bruscă și
favorizat de panta terenului, ajung, prin spalare, în apele curgătoare
utilizate ca surse de apă potabilă.
5. Aplicarea
de produse chimice (pesticide), cu scopul combaterii bolilor, insectelor,
rozătoarelor, nematozilor și a buruienilor din
culturile agricole și plantațiile
pomi-viticole, de către persoane slab instruite. Aplicarea unor cantități
și
concentrații prea mari, la momente nepotrivite și
prin folosirea unor produse cu grad ridicat de toxicitate și
remanență
îndelungată are multiple efecte negative asupra plantelor, animalelor și
omului. Nu sunt deloc de neglijat aspectele legate de prepararea soluțiilor
de pesticide, spălarea și deversarea în locuri
nepermise a soluțiilor rămase din
aparatele și utilajele agricole folosite la
administrarea lor.
6. Depozitarea
necontrolată a gunoiului de grajd și lipsa bazinelor
amenajate de colectare a mustului de grajd de la animalele aparținătoare
numeroaselor gospodării particulare au ca efecte negative scurgerea acestora în
firele de apă curgătoare, precum și infestarea cu nitrați
a apelor freatice.
7. Agravarea
fenomenului de eroziune a solurilor pe terenurile în pantă, ca urmare a
practicării unui sistem de agricultură necorespunzător, respectiv: organizarea
defectuoasă a teritoriului, executarea lucrărilor solului din deal în vale,
asolamente cu o pondere ridicată a plantelor prășitoare,
absența
fertilizării organice.
8. Degradarea
stării fizice a solurilor (structură, porozitate, permeabilitate, rezistență
la arat) ca urmare a scăderii conținutului de materie
organică și a traficului exagerat pe teren cu
utilaje agricole, la o umiditate necorespunzătoare a solului.
Iată așadar
numai câteva dintre cazurile pentru care calitatea aerului, apei, solului și
biodiversitatea sunt afectate.
In concluzie agricultura intensivă
care utilizează cantităţi mari de pesticide, de îngraşăminte afectează
mediului. Exploatarea nerationala a terenurilor are efecte precum degradarea
solului si pierderea unor suprafete din circuitul agricol. Poluarea solului, a
apelor, fragmentarea habitatelor si pierderea vietii salbatice sunt de cele mai
multe ori consecintele unor practice agricole inadecvat, iar omul ar trebui sa
tina seama de efectele pe care le produce asupra mediului Din această cauza se
promoveaza întoarcere la agricultura traditională dar mecanizată. Si Uniunea
Europeană prin politica Agricola comună promoveaza agricultura durabilă. Dar
din cauza creşterii populaţiei, implicit creşterea nevoii de hrană agricultura
se va confrunta în anii ce urmează cu o mare provocare: să asigure mancare
pentru populaţie dar să nu polueze mediul incojurator. Revoluţia verde din
pacate a rezolvat doar o problema cea a hranei. Vom vedea dacă agriculura poate
fi si ecologica şi să genereze hrana pentru toată populaţia.
[1]
http://ro.wikipedia.org/wiki/Agricultur%C4%83
[2]
Ruxandra Irina POPESCU, EVOLUŢIA ORAŞELOR ÎN TIMP, Theoretical and Empirical
Researches in Urban Management, 2006, http://um.ase.ro/no1/7.pdf
[3]
http://dli.ro/aparitia-agriculturii.html
[4]http://www.icpa.ro/Coduri/Optimizarea_lucrarilor_solului_pentru_mentinerea_unei_bune_stari_agrofizice_a_solului.pdf
[5]
http://www.odorash.md/ro/articole/32/item/43
Comentarii
Ma ajutat.